Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır Doğu Akdeniz’deki İstikrar İçin İşbirliğini Derinleştiriyor

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’deki istikrarı sürdürmeyi hedefleyen siyasi işbirliğini pekiştirmek amacıyla Çarşamba günü stratejik ortaklık anlaşması imzalayacak.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, Atina’da Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tassoulas ile yaptığı toplantıda, “İlişkilerimiz tarihi bir geçmişe sahip. Bu ilişkiyi daha da güçlendirmek için sağlam bir temelimiz var. Bugün stratejik bir ortaklık için ortak bir bildiriyi imzalama şansına sahibiz.” açıklamasında bulundu.

Sisi ayrıca Başbakan Kiryakos Miçotakis ile de bir araya gelecek. Toplantı, geçen yıl oluşturulan yüksek düzeyde yetkililerden oluşan işbirliği konseyi çerçevesinde gerçekleşecek.

Göçmenlik Konusu Gündemde

Yunan yetkililerine göre, iki lider uluslararası hukuka saygının barışın temeli olduğunu vurgulayarak ortak tutumlarını tekrarlayacaklar.

Toplantının Gazze’deki çatışmalar nedeniyle daha da kırılgan hale gelen bölgede istikrar çağrısıyla sonuçlanması bekleniyor.

İkilinin gündeminde önemli konulardan biri de göç olacak. Avrupa ülkeleri, 106 milyonluk nüfusu ve ekonomik zorlukları nedeniyle Mısır’dan kaynaklanabilecek düzensiz göç dalgalarından uzun süredir endişe duyuyor.

Mısır, 2016’da kuzey kıyılardan gelen düzensiz göçü büyük ölçüde durdurmayı başardı. Ancak Girit ve Gavdos adalarında, çoğunluğu Afganistan ve Mısır kökenli olan göçmenlerin sayısında son zamanlarda önemli bir artış yaşandı.

Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği, Mısır ile ilişkilerini güçlendirmek amacıyla 7.4 milyar euroluk bir mali destek paketi açıkladı. Bu adım, göç akışlarını durdurma çabalarının bir parçasıydı. Geçen ay Avrupa Komisyonu, insan hakları sicili tartışmalı olan Mısır’ı “güvenli ülkeler” listesine alarak iltica başvurusu reddedilen kişilerin bu ülkeye geri gönderilebileceğini belirtti.

Related Posts

Gazze’de can kaybı 52 bin 635’e yükseldi

Katil İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yoğun saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 52 bin 653’e, yaralı sayısı 118 bin 897’ye yükseldi.

Bakan Uraloğlu: Çocuklarımızı dijital dünyanın risklerinden korumak için çalışıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi dijital dünyanın risklerinden korumak ve onları bilinçli dijital vatandaşlar olarak desteklemek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.

Trump, Arap ülkesi müttefikleri için koskoca körfezin adını değiştirecek

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ziyareti sırasında “Basra Körfezi” yerine “Arap Körfezi” adını kullanacaklarını açıklamaya hazırlanıyor. İran’ın sert tepki gösterdiği bu adım, Washington’un Arap müttefikleriyle yakınlaşma hamlesi olarak görülüyor.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Kocaeli’ndeki yangında 3 ev yandı; 2 itfaiye eri yaralandı

Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki 2 katlı evde çıkan yangın, bitişikteki 2 eve daha sıçradı. Müdahale sırasında 2 itfaiye eri yaralanırken, 3 ev kullanılamaz hale geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir