Donald Trump’ın 2. Döneminde ABD Dış Politikası Yeniden Şekilleniyor
Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan Donald Trump’ın ikinci dönemi başladı ve beraberinde ABD dış politikasının ve ekonomi politikalarının yeniden şekillenmesine neden oldu.
Komşu Yunanistan medyasında yer alan haberlere göre, Trump, Aralık 2024’te gerçekleşen seçimlerden bir ay sonra Kimberly Guilfoyle’u ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi olarak aday göstererek ona önemli bir görev verme niyetindeydi. Bu görevin odak noktası, Çin’in bölgedeki etkisinin azaltılmasıydı ve Yunan limanlarının kontrolü bu stratejinin merkezindeydi.
Kathimerini gazetesinin “ABD’nin gözü Yunan limanlarının üzerinde” başlıklı haberine göre, ABD’nin yeni Yunanistan Büyükelçisi’ne, Pire de dahil olmak üzere Yunanistan’daki Çin etkisini azaltma görevi verildi. Haberde, Çin’in bölgedeki etkisini azaltma stratejisinin önemli bir parçasının Yunan limanlarını kontrol altına almak olduğu vurgulandı.

Gazetenin haberine göre, ABD’nin Selanik limanını kontrol altına alma isteği biliniyor. Trump’ın, Orta Avrupa’ya olan yakınlığı sebebiyle Hindistan’ı “Çin’e karşı ortak” olarak gördüğü ve Hindistan’ın ticaret politikalarını desteklediği belirtiliyor. Bu nedenle, Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Koridoru’nun (IMEC) oluşturulması hedefleniyor.
Pire’nin Akdeniz’in ve Yunanistan’ın en büyük limanı olduğu ve ABD’nin uzun zamandır Pire limanındaki Çin mülkiyetini endişeyle izlediği ifade edilen haberde, ABD’nin Yunanistan’ın COSCO’ya baskı yapmasını istediği belirtiliyor.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis hükümetinin, ABD’nin isteklerine uyum sağlamaya istekli olduğu ve bazı isteklerin Avrupa Birliği (AB) tarafından da desteklendiği bildiriliyor. Hükümet, üç ay önce Çin savaş gemilerinin Yunan limanlarına yanaşma talebini reddetmiş ve Selanik’teki Ivan Savvidis’e ait çoğunluk hisselerinin satışı konusunda Fransız CMA şirketler grubunun önünde engel oluşturmuştu.
Haberde, Hindistan’ın Dedeağaç limanıyla ilgilenmesi ve IMEC projesine dahil olmasıyla Yunanistan’ın olumlu bir adım atabileceği belirtiliyor. ABD yönetiminin Ukrayna’ya silah sağlanması ve NATO güçlerinin Doğu Avrupa’ya konuşlandırılması çerçevesinde Dedeağaç’ı kullanma ilgisinin azaldığı ifade ediliyor.