Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, Hatay’ın Samandağ ilçesinde elektrik kablolarından çıktığı değerlendirilen ve iki kardeşin ölümüyle sonuçlanan yangını, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu. Yangının ihmaller nedeniyle meydana geldiği iddialarını vurgulayan Kadıgil, “İki çocuğun ölümüne yol açan yangınla ilgili Toroslar EDAŞ’a yönelik herhangi bir işlem yapıldı mı?” ifadelerini kullandı.
7 Ocak günü Hatay’ın Samandağ ilçesinde Zeynep Hüzmeli ile üç çocuğunun kaldığı prefabrik evde yangın çıkmış, yangında 1 ve 4 yaşındaki kardeşler yaşamını yitirmişti.
TIKLAYIN – Depremden kurtulan anne ve 3 çocuğunun sığındığı prefabrik kül oldu: 1 ve 4 yaşındaki kardeşler kurtarılamadı!
Yangının elektrik kablolarından çıktığı değerlendirilirken, ailenin elektrik saati takılması talebiyle birkaç kez Toroslar EDAŞ’ı aradığı ancak kurumdan yangın gecesine kadar bir cevap verilmediği öne sürülmüştü.
‘DEPREMİN ÜSTÜNDEN BİR YIL GEÇMESİNE RAĞMEN DEPREMZEDELER YANGIN VE SELLERLE BOĞUŞUYOR’
TİP Sözcüsü Kadıgil, Samandağ’da yaşanan yangını ve yangına ilişkin ihmal iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Kadıgil, İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Depremin üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen depremzedelerin hala barınma, temiz su, gıda, elektrik ve altyapı sorunları devam etmekte, depremzedeler enkaz kaldırma çalışmaları sırasında ortaya çıkan asbeste maruz kalmakta, yangın ve sellerle boğuşmaktadır.
7 Ocak tarihinde Zeynep Hüzmeli’nin Hatay’ın Samandağ ilçesinin Sutaşı Mahallesi’ndeki evinin bahçesine yaptığı ve 3 çocuğuyla kaldığı prefabrik evde yangın çıkmıştır. Zeynep Hüzmeli, evden bir yaşındaki kızı Duru ile çıkmayı başarırken; itfaiyenin müdahalesiyle söndürülen yangında 4 yaşındaki İsacan ve 1 yaşındaki Doğa yaşamını yitirmiştir.
Yangının elektrik kablosundan çıktığı değerlendirilirken, ailenin birkaç defa elektrik saati takılması için Toroslar EDAŞ’ı aradığı ancak yangın gecesine kadar bir cevap verilmediği iddialar arasındadır. Elektrik saatinin ise yangından sonra Toroslar EDAŞ tarafından takıldığı öne sürülmektedir.
Öte yandan 8 Ocak tarihinde İskenderun’un Çay Mahallesi’nde bulunan Limak Konteyner Kent’te bir yangın daha meydana gelmiştir.”
“Yangından sonra delillerin yer aldığı olay mahalline Toroslar EDAŞ nasıl girdi?”
Sera Kadıgil, Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:
-İki çocuğun ölümüne yol açan yangınla ilgili Toroslar EDAŞ’a yönelik herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Ailenin elektrik saati talebi neden yangına dek karşılanmamıştır? Yangından sonra delillerin yer aldığı olay mahalline Toroslar EDAŞ nasıl ve hangi hakla girebilmiştir? Elektrik saatinin yangından sonra apar topar takılmasının gerekçesi nedir?
-Bugüne dek geçici barınma alanlarında çıkan yangınlarda meydana gelen sellerde kaç yurttaşımız hayatını kaybetmiş kaç yurttaşımız yaralanmış ve ne kadarlık maddi zarar oluşmuştur?
-Geçici barınma alanlarında elektrik altyapısı ve bunların kontrolleri hangi usullere göre hangi şirketler tarafından yapılmaktadır?
-Bugüne dek elektrik kaynaklı yaşanan yangınlarla ilgili söz konusu şirketlerden kaçına yönelik suç duyurusunda bulunulmuştur? Bulunulduysa akıbeti nedir?