Türkiye Ro-Ro Taşımacılığında Öne Çıkıyor: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’ndan Açıklamalar
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin Ro-Ro taşımacılığı verilerini değerlendirdi. 2024 yılı verilerine göre dünyada yük taşımacılığının yüzde 88’inin deniz yolu ile yapıldığını ifade eden Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin dış ticaret taşımalarının ise yüzde 86’sının deniz yolu ile gerçekleştirildiğini söyledi.
Deniz Yolu Taşımacılığının Ekonomimize Katkısı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak dünyadaki deniz taşımacılığından daha fazla pay almak için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizdeki toplam dış ticaret içindeki deniz yolunun parasal payı 2003-2024 yılları arasında 5,9 kat artarak 333,96 milyar dolara ulaştı.” açıklamasında bulundu.
Ro-Ro Taşımacılığı ve Avantajları
Ro-Ro taşımacılığı, tekerlekleri üzerinde kendi imkanları ile hareket ettirilebilecek yüklere ve özel gemilere yönelik taşımacılık modu olarak karşımıza çıkıyor. Bakan Uraloğlu, Ro-Ro taşımacılığının karayoluyla uluslararası eşya taşımacılığımıza yeni çıkış yolları ve güzergahlar sunduğunu belirtti.
2003 yılına göre yurt dışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısının 22 yılda üç kat artarak 706 bin 387’ye ulaştığını ifade eden Bakan Uraloğlu, bu taşımaların büyük bir kısmının Avrupa, Akdeniz ve Karadeniz bağlantılı hatlarda gerçekleştiğini vurguladı.
Gelişen Trend: Ro-Ro Taşımacılığında Artış
2025 yılı Nisan ayı itibariyle Türkiye’nin 28 aktif Ro-Ro hattında faaliyet gösterdiğini belirten Bakan Uraloğlu, “2025 yılı Ocak-Nisan döneminde yurt dışı bağlantılı düzenli Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı geçen yıla göre yüzde 7,8 artarak 246 bin 816’ya ulaştı.” dedi.