Özel sektör çalışanları için çarpıcı anket! Maaşlara zam ne olacak?

Özel Sektör Çalışanları Zamlı Maaşlarını Şubat Ayında Almaya Başlayacak

Milliyet.com.tr/ÖZEL Asgari ücret, memur ve emekliye yapılan zam oranlarının açıklanmasının ardından şimdi gözler özel sektör çalışanlarında. 2025 yılı zammı için planlamalarını yapan şirketler, bu ay içinde zam oranlarını belirleyerek çalışanlarına yansıtmaya başlayacaklar.

Bir online iş bulma platformu tarafından yapılan ankette, işverenlere asgari ücrete yapılan zam oranı hakkında sorular yöneltildi. Ankete katılan işverenlerin %61’i asgari ücret artışından memnuniyetsiz olduğunu ifade etti. Ancak %43’lük bir kesim, bu duruma rağmen %30 olan asgari ücretin üzerinde zam yapmayı planladıklarını belirtti.

‘Asgari ücretin üzerinde zam yapacak mısınız?’ sorusuna verilen yanıtlarda %43’lük bir kesim olumlu, %32’si ise olumsuz yanıt verdi. Geriye kalan %25’lik grup ise henüz karar aşamasında olduklarını belirtti.

Öte yandan, işverenler maaş planlamalarını neredeyse tamamlamış durumda. Peki özel sektörde maaş zam oranları ne aralıkta olacak? %30 ve üzeri zam mümkün mü? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ihtiyaç halinde asgari ücrete ara dönemde güncelleme yapılabileceğini açıkladı. Peki şirketler, ara dönemde de maaşları güncellemeye gidecekler mi?

‘ZAM İŞVERENİN TAKDİRİNDE’

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “İş kanununa göre maaş zamları için belirlenen yasal bir düzenleme yok. Eğer çalışan asgari ücretin üzerinde bir maaş alıyorsa, zam kararı işverene bırakılmıştır.

Bu durumun istisnai olarak iki durumda geçerli olduğunu belirtmek gerekir:
I. İşçi ile işveren arasında yazılı bir anlaşma varsa,
II. Toplu iş sözleşmesine tabi bir işyerinde ise, zam yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bunların dışında kalan durumlarda, şirketlerin ücret politikaları önem kazanmaktadır.

‘MAAŞLAR TECRÜBE VE PERFORMANSA GÖRE DEĞİŞİR’

Yeni dönem maaşlarının belirlenmesinde personelin performansı ve tecrübesine bağlı olarak değişiklikler olabilir. Ancak aynı departmanda çalışan personeller arasında maaş farklılıkları yapılması durumunda iş kanununun eşit davranma ilkesine aykırı hareket edildiği için bu durum işçi için haklı fesih nedeni olabilir.

NE KADAR ZAM YAPILMALI?

Hakkaniyet açısından asgari ücretin %30 zamla 22.104 TL’ye yükseltilmesine bağlı olarak, asgari ücrete yakın olan diğer ücretlere de en az %30 oranında zam yapılması gereklidir.

ÖZEL SEKTÖRDE YÜZDE 30 VE ÜZERİ ZAM MÜMKÜN MÜ?

Evet, %30’un üzerinde zam yapılabilir. Ancak bu, işletmenin maddi gücü ile doğru orantılı olmalıdır. Ülkemizin geçmiş yıl enflasyonunun %44,38 olduğu ve bu yılki hedefin %21 olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca asgari ücretin yıl içinde bir defa revize edilmesi tahmin edilmelidir.

ÖZEL SEKTÖRDE ZAM ARALIĞI NE OLUR?

BAKAN IŞIKHAN’IN AÇIKLADIĞI ÜZERE ARA DÖNEMDE BİR ZAM GÜNDEME GELİR Mİ?

Ayrıca yabancı sermayeli kredi derecelendirme şirketleri ve bankaların ücret artışları konusundaki tavsiyelerinde %30’un altında kalması durumunda ara dönemde tekrar bir değerlendirme yapılacağı belirtilmektedir.

Son olarak, %44,38’in altında bir zam oranı uygulanması halinde, bu yılın Temmuz ayından itibaren tekrar bir değerlendirme yapılması gerekebilir.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLMASA BİLE ŞİRKETLER TEMMUZDA MAAŞLARA İYİLEŞTİRME YAPAR MI?

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (23 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,66 değer kaybederek 9.142,89 puana indi. Cuma günü 9.203,37 puandan kapanan BIST 100 endeksi, haftaya 86,40 puan düşüşle 9.116,97 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Ünlü ekonomist açıkladı: ‘Faiz neden inmeliydi?’

Ekonomist İris Cibre sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda TCMB’nin faizi yüzde 46’da sabit tutma kararını eleştirerek, ‘Mevcut politika enflasyonist sonuçlar doğuruyor’ dedi. Cibre, faiz indirilmesi halinde reel sektörün canlanacağını, aksi takdirde şirketlerde daha fazla işten çıkarma ve konkordato görüleceğini belirtti.

TOBB raporu endişe yarattı: Yeni şirket kurulumları çakıldı kapananlar tavan yaptı!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025 yılı Mayıs ayına ait kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçen yılın mayıs ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 13, kurulan kooperatif sayısı yüzde 32,5 oranında azalırken …

Alım gücünde tarihi düşüş! Asgari ücret 23 yılda ne kadar eridi?

Altın da benzin de enflasyonist ortamda eridi. Asgari ücretli, 2003’te maaşıyla 25 altın alabiliyordu, bugün sadece 9.5 alabiliyor. Siyasetin yeni tartışması alım gücü oldu.

Konutta ihtiyaçtan rekor!

Konut satışları mayıs ayında çifte rekor kırarak artmaya devam ediyor. Bu dönemde özellikle oturmak için ihtiyaçtan konut alanların piyasayı canlandırdığı ifade ediliyor. Yüksek kiralar tüketiciye krediyi makul gösterirken aynı zamanda konutta reel olarak fiyatların artmaması da alımda etkili oluyor 

KKM’de düşüş devam ediyor: Toplam mevduatın payı yüzde 2,5’i oldu

Kur korumalı mevduatın Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından çıkış geçen hafta 5 milyar 194 milyon lira azalarak 566 milyar 321 milyon liraya düştü.