Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Yapay Zeka Destekli Yazılım Solunum Yolu Hastalıklarını Teşhis Edebilecek

Üniversiteden bir grup uzman, insan seslerini matematiksel verilere dönüştürerek solunum yolu hastalıklarını teşhis edebilecek bir yazılım geliştirmek için çalışmalarına başladı.

Bir yıldan fazla süren araştırmada, 75 kişinin öksürük sesleri matematiksel verilere ve grafiklere dönüştürüldü. Bu veriler, derin öğrenme yöntemiyle KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre, reflü gibi hastalıkların öksürük seslerini tanımlayabilen yapay zekaya öğretildi.

Kontrol öksürüğünü de tanıyabilen ve hastalıkları yüzde 91 oranında doğru teşhis edebilen bu yazılım projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.

Proje TÜBİTAK Desteğiyle Geliştirilecek

Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, çalışmalarıyla ilgili olarak, öksürük sesiyle ilgili birçok parametre elde ettiklerini ve bu verileri analiz etmek için uygun hale getirdiklerini belirtti.

Demir, yapay zekaya öğrettikleri veriler sayesinde KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre, reflü gibi hastalıkları öksürük sesinden teşhis edebildiklerini açıkladı.

Ayrıca, projenin bir sonraki aşamasında, mobil bir uygulama geliştirerek hastaların kendi kendilerine doğrudan solunum yolu teşhisi koymalarını hedeflediklerini belirtti.

Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Büşra Durak ise öksürüğün göğüs hastalıkları polikliniğine en sık başvuru nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, farklı öksürük tiplerinin farklı hastalıklar hakkında ipucu verdiğini söyledi.

Gastroenteroloji kliniğinden uzman doktor İbrahim Durak da reflünün kronik öksürüğün üçüncü en yaygın neden olduğunu belirtti ve öksürük sesiyle teşhis koyma imkanı sağlayacak bu projeden heyecan duyduğunu ifade etti.

Related Posts

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!