Mahfi Eğilmez açıkladı: İhracat artarken kazanç neden sabit?

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den Türkiye Ekonomisi ve Dış Ticaret Analizi

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisi ve dış ticaretle ilgili değerlendirmelerine devam ediyor. Eğilmez’in odak noktası bu kez dış ticarette yaşanan gelişmelerdi.

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı “Dış Ticaretin Durumu” başlıklı yazısında, ihracatta miktarın arttığı ancak birim fiyatların aynı kaldığına vurgu yaptı. Eğilmez, bu verileri ithalat karşısında değerlendirirken, ithalat miktarının artmasına rağmen birim fiyatlarının daha hızlı yükseldiğine dikkat çekti.

Eğilmez, genellikle orta ve düşük teknolojili ürünlerin ihraç edildiğini belirtirken, “İhraç edilen mallara ödenen fiyatlar, ithal edilen mallara ödenen fiyatların altında kalıyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Dış ticaret açığının 2016-2021 döneminde daraldığını ancak son yıllarda tekrardan artışa geçtiğini belirten Eğilmez, 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyelin altında kalmasıyla birlikte ithalatın azaldığını ve bu durumun dış ticaret açığını daralttığını ifade etti.

Eğilmez, 2013-2025 dönemine ait miktar ve birim değer endekslerini karşılaştırarak, ihracat miktarının yüzde 66,4 artış gösterirken birim değerlerinin sadece yüzde 1,1 yükseldiğini, ithalat miktarının ise yüzde 21,9 arttığı dönemde ithalat birim değerlerinin yüzde 6,4 arttığına dikkat çekti.

Peki Neden?

Eğilmez, şu şekilde değerlendirmelerde bulundu: “Son 13 yılda daha fazla mal ihraç etmemize rağmen birim fiyatlarımızda pek bir değişiklik olmadı. Bu süreçte daha fazla mal ithal ettik ve bu malzemelerin birim fiyatları görece daha hızlı arttı.”

Eğilmez, ortaya çıkan durumun temel nedenlerinden birinin Türkiye’nin genellikle orta ve düşük teknolojili ürünler ihraç etmesi olduğunu belirterek, ithal edilen malların ise yüksek teknoloji içerikli ve küresel markalara ait ürünler olduğunu vurguladı.

Related Posts

Almanya tahvil piyasasında hareketlilik sürüyor

Almanya’nın 10 yıllık devlet tahvili faizi yüzde 2.67’nin hemen üzerinde sabitlenerek 2 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesinde kaldı. Yatırımcılar, ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerindeki belirsizlikler ve ABD’den Perşembe günü açıklanacak …

RO-RO gemileriyle taşınan araç sayısı üç kattan fazla arttı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin 28 aktif Ro-Ro hattında faaliyet gösterdiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “2003 yılına göre yurt dışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı yüzde 221 artarak 2024 yılında 706 bin 387’ye ulaştı. Yani, 22 yılda Ro-Ro gemileriyle taşınan araç sayısı üç kattan fazla arttı.” dedi.

Sertaç Timur Demir: Hayatı hızlı trenden izler gibiyiz

Zaman akıp gidiyor. Eskiler geçip giden zamana çok değer vermişler, çokça uyarmışlar, pişmanlıklarını özlü sözlere bu günlere taşımışlar. Zamanın akıp gitmesi ile akıp giden zamanı yaşamak ve bu seyrin farkında olmak ise günümüzde çok zor. Çünkü teknoloji zamanın önüne geçen bir hızla bizleri sürüklüyor. Çok değil 30 yıl öncesine kadar sımsıkı bağlı olunan binlerce yıllık gelenek ve görenekler bir anda unutulur oldu. Adeta üzerinden yeni bir bin yıl geçmiş gibi. Peki ne oldu? İnsan nasıl bu kadar

2025’in ilk çeyrek kârı: 3.1 milyar TL

Turkcell, 2025 yılı birinci çeyrek operasyonel ve finansal sonuçlarını açıkladı. Turkcell’in konsolide gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12.7 oranında artarak 48 milyar TL oldu.

ATM’lerin bilinmeyen 7 özelliği: Bu işlemler şubeye gitmeden yapılıyor

Türkiye genelinde yaygın olarak kullanılan ATM’ler, sadece para çekmekle kalmıyor birçok bankacılık işlemini tek tuşla yapmayı mümkün kılıyor. Peki, bu cihazlar hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi