Teknolojik bilgi üretmek, bilgiyi ticarileştirmek ve teknoloji girişimciliğini yaymak amacıyla faaliyet gösteren İTÜ ARI Teknokent, 2023’de 26 milyar TL ciroya ulaşarak Türkiye’de ki tüm teknokentlerin toplam cirosu olan 75,6 milyar TL’nin üçte birini, tek başına gerçekleştirdi.
“İTÜ ARI TEKNOKENT, 2023’Ü 26 MİLYAR TL. CİRO İLE KAPADI”
BloombergHT.com’den Hande Berktan’ın haberine göre İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr.Attila Dikbaş, “2023 yılının Aralık ayı itibarı ile ciromuzda geçen yıla göre üç katı bir artış yakaladık. Yüzde 200 oranında yükselen ciromuz 26 milyar TL’ye ulaştı. Ülkemizdeki tüm teknokentlerin toplam cirosunun 75,6 milyar TL olduğunu düşündüğümüzde üçte birinden biraz daha fazlasına tek başımıza ulaşmak, bizim için büyük bir başarıdır” dedi.
“İTÜ ARI TEKNOKENT’TEKİ FİRMALARIN 2023 İHRACAT GELİRİ, 2.2 MİLYAR TL.OLDU”
Prof.Dr.Attila Dikbaş, “Biz Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’ndan hemen sonra kurulan ilk teknokentlerden biri olarak bu yıl 20. yılımızı kutluyoruz. Teknolojik bilgi üretmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak, Türkiye’ye teknoloji girişimciliğini yaymak, teknoloji transferine yardımcı olmak ve yüksek, ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik altyapıyı sağlama hedefleriyle 2002 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde bugün 10 binamızda, 330’dan fazla firmaya ev sahipliği yapıyor ve 8 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana, firmalarımızın toplam cirosu 2 milyar dolara ulaştı; toplam ihracatları ise 1 milyar doları aştı.
2023’ü aslında belirlediğimiz hedeflerin de üzerinde tamamladık. Geçtiğimiz yıl 1,5 milyar TL olan ihracat tutarımızı 2023 yılında yüzde 46’lık bir artışla 2,2 milyar TL’ye yükselttik. Bu tutar, ülkemizdeki bir teknokente düşen ortalamanın 7 katından daha fazla durumda” dedi.
İTÜ ARI TEKNOKENT’TE HANGİ TEKNOLOJİLER YER ALIYOR?
İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü, teknokentte yer alan şirketlerin geliştirdikleri teknolojilere dair, “Bünyemizde 300’den fazla teknoloji geliştiren yerel ve global firma bulunuyor. Toplam ihracat tutarına baktığımızda, yüzde 35’den fazlası telekomünikasyon ve teknolojik donanım dikeyinde faaliyet gösteren firmalarımız tarafından gerçekleştirilmiş durumunda. Bunu ihracatın yüzde 28’inden fazlasını gerçekleştiren otomotiv ve ulaşım dikeyinde faaliyet gösteren firmalarımızla yüzde 16’dan fazlasını gerçekleştiren yazılım ve servisleri dikeyinde faaliyet gösteren firmalarımız takip ediyor” açıklamasını yaptı.
“İTÜ ARI TEKNOKENT AVRUPA’YA, LONDRA’DAN GİRDİ”
Londra’da ilk ofislerini açmak üzere çalışmaların devam ettiğini dile getiren Prof.Dr. Attila Dikbaş, “2024 yılında İTÜ ARI Teknokent olarak, bünyemizde yer alan firma ve girişimcilerimizin dünyaya açılan kapısı olmayı ve bu kapsamda yurt dışında global ofislerimizi açmayı planlıyoruz. İlk olarak, Londra’da ofis açmak üzere çalışmalarımıza başladık. 2023 yılında başlayan en önemli faaliyetlerimizden birisi de dünyada öne çıkan teknopark’ların kuluçka merkezleri ile girişimci değişim programını başlatmak oldu. 2023 yılında Avrupa’daki (İngiltere,Fransa,Almanya) kuluçka merkezleri ile başlayan bu iş birliklerini 2024’te dünyadaki diğer kuluçka merkezleri ile artırarak devam ettireceğiz. Avrupa’da kurulan ilk teknoparklardan biri olan Sophia Antipolis ile bir değişim programı ve iş birliğini önümüzdeki yıl hayata geçireceğiz. Bu iş birliğimizle hem bölgemizdeki firmalar ve girişimciler hem de oradaki girişimciler değişim programı kapsamında bölge imkanlarından yararlanabilecek” açıklamasını yaptı.
“CUMHURİYET DEĞERLERİMİZE BAĞLI KALARAK, TEKNOLOJİK ANLAMDA ÜLKEMİZE DEĞER KATACAĞIZ”
İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof.Dr.Attila Dikbaş “2024’te güçlü bir fon yapısı kurgulayarak ekosistemi daha da destekleyeceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yaraşır şekilde, Cumhuriyet değerlerine bağlı kalarak ülkemize ve dünyaya teknolojik anlamda değer katma misyonumuzu sürdüreceğiz” açıklamaları ile sözlerini tamamladı.