Grev cezası: Elazığ Eti Krom’da 150 işçi çıkartıldı

ETİ Krom A.Ş.’de Başlayan İşten Çıkarmalar

ELAZIĞ – ETİ Krom A.Ş, Temmuz 2024’te başlayan grev sonrasında işten çıkarmalara başladı. 30 Aralık 2024 tarihinde Alacakaya KEF bölgesi ve Yarımcadaki fabrikadan yaklaşık 150 işçi işten çıkarıldı. İddialara göre, yaklaşık 300 işçinin daha çıkarılacağı belirtiliyor. Çıkarılan işçiler arasında, grev sürecinde aktif rol alan işçi temsilcilerinin de bulunduğu ifade edildi. İşten çıkarmaların temmuz ayındaki grevle bağlantılı olduğu iddia ediliyor. İş yeri temsilcileri, işten çıkarmaların önce sözlü olarak bildirildiğini ve daha sonra yazılı tebligatla gerçekleştirildiğini belirtti.

‘İŞÇİLERDEN İNTİKAM MI ALINIYOR?’

İşten çıkarılan işçi temsilcisi Ömer Arslan, firma müdürü Erdal Aslan’ın kendisiyle irtibata geçerek işten çıkarıldıklarını sözlü olarak ilettiğini aktardı. Arslan, işçilerin tazminatlarının verildiğini ancak bundan sonraki süreçte büyük mağduriyetler yaşanacağını belirtti. Arslan, “Resmi tebligat almadan doğrudan işten çıkarıldık. Çıkarılan diğer işçiler de greve katılan arkadaşlarımızdı. Bu durumun intikam amaçlı olduğuna inanıyoruz. Birçok aile bu durumdan mağdur olacak. İşten çıkarılanların yerine çevre illerden personel alınacak iddiası doğruysa, büyük bir haksızlık söz konusu. Haklı mücadelemiz yüzünden işçilerden intikam mı alınıyor?” dedi.

YENİ YILA İŞSİZ BAŞLADILAR

Eti Krom’un özelleştirilmesi sonucunda istihdamın 7,500 kişiden bin 500 kişiye düşmesi, işten çıkarmalarla devam ediyor. 2004 yılında özelleştirilen Eti Krom, temmuz ayındaki grev sonrasında işçilerin taleplerini kabul etmişti. Konuyla ilgili konuşan Alacakaya Belediye Başkanı Zafer Altınışık, yaşanan işçi çıkarmalarının birçok aileyi mağdur ettiğini belirterek, bu durumu işçi kıyımı olarak değerlendirdi. Altınışık, “Ekonomik koşulların böylesine zor olduğu bir dönemde, bu kadar insanın işsiz kalması kabul edilemez” şeklinde konuştu. Ayrıca, işçilerin hak gaspına uğradığını belirten Altınışık, “Elazığ gibi maden üreticisi bir bölgede yaşanan bu tablo üzücü ve düşündürücü. Alınan duyumlara göre, 100’den fazla işçi işsiz kaldı ve bu insanların çoğu ailelerini geçindiriyor. Haklarını savunacaklarız” dedi.

‘DOĞAYI KATLEDİYORLAR, İŞÇİLERİN HAKKINI YİYORLAR’

Belediye Başkanı Altınışık, Eti Krom A.Ş’nin çevreyi tahrip eden madencilik yöntemlerine yönelik daha önce raporlar sunduklarını belirtti. Altınışık, “Bu şirket yıllardır Elazığ’ın kaynaklarıyla varlığını sürdürüyor. Doğayı kirletiyorlar, işçilerin haklarını çiğniyorlar” diyerek, maden gelirinin Elazığ’a herhangi bir katkı sağlamadığını ve yöre halkının bu kaynaklardan faydalanamadığını vurguladı.

YRP İL BAŞKANI: KISASA KISAS MI?

Yeniden Refah Partisi (YRP) Elazığ İl Başkanı Erhun Karakuş, işçi çıkarmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Karakuş, işten çıkarmaların geçmiş grevlerle ilişkili olduğunu ve kısasa kısas mantığıyla hareket edildiğini öne sürdü. Ayrıca, KEF Bölgesi müdürünün işçi temsilcilerinin talepleri üzerine “Eyleme katılan herkes işten çıkarılacak” şeklinde bir açıklama yaptığı iddialarına da değindi. Karakuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’na seslenerek, işçilerin haklarının korunmasını ve gerekli incelemelerin yapılmasını talep etti.

Karakuş, “Eğer şirket zarar ediyorsa, işletme devletimize devredilmelidir. Aksi takdirde keyfi işten çıkarmalar yapılmakta ve bakanlıkların denetim yapması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Çekya’da iş dünyası güveni zayıfladı, tüketici morali stabil kaldı

Çek Cumhuriyeti’nde iş dünyası güven endeksi, Haziran 2025’te bir önceki aya göre 1,0 puanlık bir düşüşle 100 seviyesine geriledi. Bu gerileme, özellikle ticaret ve seçili hizmetler sektörlerindeki düşüşten kaynaklandı. Ticaret sektöründe güven 98,4 …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (23 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,66 değer kaybederek 9.142,89 puana indi. Cuma günü 9.203,37 puandan kapanan BIST 100 endeksi, haftaya 86,40 puan düşüşle 9.116,97 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Ünlü ekonomist açıkladı: ‘Faiz neden inmeliydi?’

Ekonomist İris Cibre sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda TCMB’nin faizi yüzde 46’da sabit tutma kararını eleştirerek, ‘Mevcut politika enflasyonist sonuçlar doğuruyor’ dedi. Cibre, faiz indirilmesi halinde reel sektörün canlanacağını, aksi takdirde şirketlerde daha fazla işten çıkarma ve konkordato görüleceğini belirtti.

TOBB raporu endişe yarattı: Yeni şirket kurulumları çakıldı kapananlar tavan yaptı!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025 yılı Mayıs ayına ait kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçen yılın mayıs ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 13, kurulan kooperatif sayısı yüzde 32,5 oranında azalırken …

Alım gücünde tarihi düşüş! Asgari ücret 23 yılda ne kadar eridi?

Altın da benzin de enflasyonist ortamda eridi. Asgari ücretli, 2003’te maaşıyla 25 altın alabiliyordu, bugün sadece 9.5 alabiliyor. Siyasetin yeni tartışması alım gücü oldu.

Konutta ihtiyaçtan rekor!

Konut satışları mayıs ayında çifte rekor kırarak artmaya devam ediyor. Bu dönemde özellikle oturmak için ihtiyaçtan konut alanların piyasayı canlandırdığı ifade ediliyor. Yüksek kiralar tüketiciye krediyi makul gösterirken aynı zamanda konutta reel olarak fiyatların artmaması da alımda etkili oluyor