Fed yetkilileri, ekonomik belirsizlik ortamı ve enflasyon risklerine işaret etti

Fed Yetkilileri Ekonomik Belirsizlikler ve Enflasyon Risklerine İşaret Etti

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, önemli ekonomik belirsizlikler ve potansiyel enflasyonist baskılara işaret ederek, para politikası kararlarını alırken temkinli olunması gerektiğini belirtti.

Fed yetkilileri, ülkenin para politikası ve ekonomik performansını değerlendirdikleri çeşitli etkinliklerde sözle yönlendirmelerine devam etti.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, ABD ekonomisinin faaliyetlerdeki güçlü büyüme ve tam istihdama yakın iş gücü piyasası ile geçen yılın sonuna kadar güçlü kalmaya devam ettiğine dikkati çekerek, “Bununla birlikte, çekirdek enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor ve enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler görmeye devam ediyorum” ifadesini kullandı.

Bowman, enflasyonda 2023 yılında kaydedilen önemli ilerlemenin geçen yıl durmuş gibi göründüğüne işaret etti.

Geçen ayki faiz indiriminin Fed’in para politikasının yeniden ayarlanmasında “son adım” olduğunu dile getiren Bowman, artan enflasyon risklerinin ileriye dönük temkinli bir yaklaşım gerektirdiğini vurguladı.

Bowman, göreve gelecek yeni yönetimin politikaları hakkında peşin hüküm vermekten kaçınmak gerektiğine değinerek, “Bunun yerine, daha fazla netlik için beklemeli ve ardından ekonomik faaliyet, iş gücü piyasası ve enflasyon üzerindeki etkileri anlamaya çalışmalıyız” diye konuştu.

Boston Fed Başkanı Susan Collins de ekonominin genel olarak iyi bir yerde olduğunu söyledi.

Politika yapımında kademeli, sabırlı ve bütüncül bir yaklaşımın uygun olduğunu ifade eden Collins, para politikasının enflasyonda daha fazla ilerleme olmazsa mevcut seviyede kalmak veya ihtiyaç duyulursa daha erken gevşemek için iyi bir konumda olduğunu anlattı.

Bowman, “Mevcut belirsizlik ortamının, politika yapımında kademeli ve sabırlı bir yaklaşım gerektirdiğini düşünüyorum” dedi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed’i aşağı yönlü bir politika faizi patikasında gördüğünü belirterek, bu yolda ilerlemeye devam etme hızının gelen verilere bağlı olacağına dikkati çekti.

Biraz ara vermenin ve işlerin nasıl şekilleneceğini görmenin uygun olacağını söyleyen Harker, “Potansiyel olarak uzun bir duraklamadan bahsetmiyoruz ancak işlerin nasıl şekilleneceğini görelim. Çok fazla belirsizlik var” değerlendirmesinde bulundu.

Kansas City Fed Başkanı Jeffrey Schmid ise faiz oranlarının şu anda uzun dönemli seviyelerine çok yakın olabileceğini belirterek, ileriye dönük olarak para politikasının kademeli bir şekilde ve verilere göre ayarlanmasından yana olduğunu kaydetti.

Fed’in fiyat istikrarı ve istihdam hedeflerini gerçekleştirmeye yakın olduğunu ifade eden Schmid, Fed’in bilançosunu daha da küçültmesini görmek istediğini dile getirdi. (AA)

Related Posts

Ünlü ekonomist açıkladı: ‘Faiz neden inmeliydi?’

Ekonomist İris Cibre sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda TCMB’nin faizi yüzde 46’da sabit tutma kararını eleştirerek, ‘Mevcut politika enflasyonist sonuçlar doğuruyor’ dedi. Cibre, faiz indirilmesi halinde reel sektörün canlanacağını, aksi takdirde şirketlerde daha fazla işten çıkarma ve konkordato görüleceğini belirtti.

TOBB raporu endişe yarattı: Yeni şirket kurulumları çakıldı kapananlar tavan yaptı!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025 yılı Mayıs ayına ait kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçen yılın mayıs ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 13, kurulan kooperatif sayısı yüzde 32,5 oranında azalırken …

Alım gücünde tarihi düşüş! Asgari ücret 23 yılda ne kadar eridi?

Altın da benzin de enflasyonist ortamda eridi. Asgari ücretli, 2003’te maaşıyla 25 altın alabiliyordu, bugün sadece 9.5 alabiliyor. Siyasetin yeni tartışması alım gücü oldu.

Konutta ihtiyaçtan rekor!

Konut satışları mayıs ayında çifte rekor kırarak artmaya devam ediyor. Bu dönemde özellikle oturmak için ihtiyaçtan konut alanların piyasayı canlandırdığı ifade ediliyor. Yüksek kiralar tüketiciye krediyi makul gösterirken aynı zamanda konutta reel olarak fiyatların artmaması da alımda etkili oluyor 

KKM’de düşüş devam ediyor: Toplam mevduatın payı yüzde 2,5’i oldu

Kur korumalı mevduatın Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından çıkış geçen hafta 5 milyar 194 milyon lira azalarak 566 milyar 321 milyon liraya düştü.

Temu artık Türkiye pazarında: 1 günde teslimat dönemi başladı!

Çin merkezli TEMU, Türkiye pazarına hızlı giriş yaparak yerelleşme stratejisini güçlendiriyor. Yeni operasyon merkezi ve lokal depo sistemiyle teslimat sürelerini kısaltmayı hedefliyor. Kullanıcılar için çeşitli promosyonlar sunuluyor.