DEM Parti’den sonuç bildirgesi! Öcalan ile ilgili ‘şartları’ açıkladılar: ‘Anayasa değişikliği’ talebi dikkat çekti

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Meclisi’nin (PM) 12 Şubat’ta  yapılan toplantısına ilişkin sonuç bildirgesi yayımlandı. 

“Halkların ortak mücadelesiyle barışı, adaleti ve özgürlüğü kazanacağız” başlığıyla yayımlanan sonuç bildirgesinde “Partimiz diyalog, müzakere ve çözüm ilkesini esas alan bir partidir. Dün olduğu gibi bugün de halklarımızın barış içinde, eşit yurttaşlık temelinde, ortak bir yaşam inşa etmesini her zaman savunmuş, savunmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi. 

‘ÇÖZÜMÜN ANA BAŞLIKLARI’

Bildirgede, “Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği çözüm perspektifinin  Türkiye’nin demokratikleşmesi ve kalıcı barışın sağlanması açısından tarihsel bir fırsat” olduğu belirtilerek özetle şöyle denildi: 

“Sayın Öcalan’ın daha önce yaptığı barış çağrıları, Türkiye halklarında büyük bir umut yaratmıştır. Bugünkü çözüm tezleri ve demokratikleşemeye yönelik çağrıları da halklarımızın ortak geleceği için kritik bir dönüm noktası olacaktır. Bu bağlamda, barış ve demokratik çözümün ana konuları şunlardır:

Tecrit Politikalarına Son Verilmesi: Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, özgür çalışma koşullarının sağlanması, toplumun barış ve demokratikleşme sürecine dair gelişmeleri doğrudan öğrenmesi, onurlu bir barışın sağlanması açısından hayati bir öneme sahiptir.

Demokratik Yeni Bir Toplumsal Sözleşme: Kürt halkının demokratik ve siyasi haklarının anayasal güvence altına alınması sağlanmalı; Türkiye’de demokratikleşmenin önünü açacak çoğulcu ve katılımcı kapsamlı bir inşa süreci başlatılmalıdır.

Ortak Vatanda Eşit Yaşam: Türkiye’de yaşayan herkes, eşit haklara sahip yurttaşlar olarak ortak bir geleceği birlikte inşa etme hakkına sahiptir. Kürtler, Türkler, Araplar, Ermeniler, Süryaniler, Romanlar; Sünniler, Aleviler, Êzidîler, Hristiyanlar, Museviler ve diğer tüm halklar, inançlar ve kimlikler hiçbir ayrımcılığa uğramadan, anadilinde eğitim ve kültürel haklar başta olmak üzere tüm demokratik haklara sahip olmalıdır.

Türkiye’nin Ortadoğu’da Savaş Yerine Diyalog ve Barış Politikalarını Benimsemesi: Bölgedeki tüm halklarla eşit ve barışçıl ilişkilere dayalı diplomasi geliştirilerek, başta Kürtler olmak üzere bölge halklarıyla ilişkiler savaş ve imha temelinde değil, demokratik müzakere çerçevesinde ele alınmalıdır.

‘HALKIN İRADESİ YOK SAYILIYOR’

Türkiye’de hukuksuzluk ve adaletsizlik sadece savaş politikalarıyla sınırlı değildir. İşçilerin ve emekçilerin hakları gasp edilmekte, kadınlar her gün erkek şiddetine maruz bırakılmakta, basın, haber alma, düşünce, ifade, örgütlenme özgürlüğüne müdahale edilmekte, seçme ve seçilme hakkı kayyımlarla gasp edilmekte, halkın iradesi siyasi hesaplarla şekillendirilen mahkeme kararlarıyla yok sayılmaktadır. Barış, adalet ve emek mücadelesi iç içedir. İşçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve ezilen halkların talepleri birbirinden ayrılamaz. Özgürlük ve eşitlik için verilen mücadele, aynı zamanda halkların barış içinde yaşama hakkı için verilen mücadeledir.

‘BİZE DÜŞEN GÖREV…’

Bize düşen görev, barışı toplumsal alanda ve demokratik zeminde derinleştirmektir. DEM Parti barışın gerçek ve kalıcı olması için üzerine düşen tarihsel sorumluluğun bilincindedir.

Partimiz diyalog, müzakere ve çözüm ilkesini esas alan bir partidir. Dün olduğu gibi bugün de halklarımızın barış içinde, eşit yurttaşlık temelinde, ortak bir yaşam inşa etmesini her zaman savunmuş, savunmaya devam edecektir. Barışın, diyaloğun ve demokratik çözümün teminatı DEM Partidir. Bugüne kadar 43 merkezde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz “Toplumsal Barış ve Özgürlük Buluşmaları” ile üç büyük kentte gerçekleştirdiğimiz on binlerce kişinin dahil olduğu “Özgürlük İçin Barış” mitingleri halkların barış özlemini açığa çıkarmış ve demokratik çözüm arayışına olan inancı pekiştirmiştir. Halk toplantıları halklarımızın barışa inancının, özleminin ve isteğinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Tüm bunlardan hareketle, tarihsel olarak üstlendiğimiz misyon gereği, çatışma ve çözümsüzlük siyasetinin karşısında durarak barış talebinin toplumsallaşması ve halkların demokratik iradesinin güçlenmesi için daha fazla mücadele edeceğiz.”

Related Posts

New York Metrosu sular altında! Acil durum ilan edildi

ABD’nin New Jersey eyaletini bazı bölgeleri ve Pennsylvanya eyaletinin bazı kesimleri dün geceden bu sabaha kadar süren aralıksız sağanak yağışlarla sular altında kaldı. Şiddetli yağışlar, birçok aracın yollarda mahsur kalmasına, yolların sular …

Ankara kulisleri ısındı: Kabinede sürpriz! Tarih vererek açıkladı

Kabine değişikliği iddiaları gündemdeki yerini korurken, TGRT Ankara Haber Koordinatörü Ahmet Sözcan’ın paylaştığı kulis bilgisine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla bazı bakanların perşembe gününe kadar görevden alınabileceği ya da yerlerinin değiştirilebileceği öne sürüldü.

Özel’i karşılarken ayaklarına zincir vurdular

Miting için kente gelen CHP lideri Özgür Özel’i, Adıyamanlılar ayaklarında zincirlerle karşıladı.

Yeni rüşvet görüntüleri: Şile Belediyesi’nin avukatı AVM’de 20 bin Euro alırken yakalandı

CHP’li belediyelerdeki yolsuzluk soruşturmasında skandal görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor. Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Engin Tüter’in “baklava kutusunda aldığı rüşvetin” bir benzeri, bu kez Şile Belediyesi’nde yaşandı. İstanbul Mali Şube ekipleri, Şile Belediyesi’nin avukatı Ali Şafak’ı, iskan sorununu çözme karşılığında bir iş adamından AVM’de 20 bin euro alırken suçüstü yakaladı.

26 katlı binada korkutan yangın

Ankara’nın Çankaya ilçesinde 26 katlı bir binada çıkan yangına itfaiye ekiplerince müdahale ediliyor.

Muharrem İnce’den ‘silah bırakma’ çıkışı! ‘Tiyatro’ dedi, tepki gösterdi: ‘İnandırıcı değil’

Terör örgütü PKK’nin bu sabah sembolik olarak silah bırakmasına, geçen günlerde CHP’ye geri dönen Muharrem İnce’den sert tepki geldi. “Yaşadığımız ikinci Habur olayıdır” diyen İnce, “30 teröristi bir alana toplayıp, üç beş silahı yakma görüntüsü inandırıcı değildir” ifadesini kullandı.