Cips devine 1 milyar 300 milyon lira ceza

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açıklamada, Frito Lay’in paketlenmiş cips sektöründe faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak, satışlarını engellemek ve onları pazardan dışlamak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla Kurul tarafından yürütülen soruşturmanın tamamlandığı bildirildi.

1 MİLYAR 300 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI

Şirketin kendisinden paketlenmiş cips satın alan bakkal, market, büfe gibi satış noktalarında rakiplerinin satışlarını engellemeye yönelik uygulamalarda bulunduğunun tespit edildiği belirtilen açıklamada, teşebbüse yaklaşık 1 milyar 300 milyon lira idari para cezası verildiği ifade edildi.

Açıklamada, kararın 200 metrekarenin altındaki satış noktaları için önemli olduğuna işaret edilerek, cips ve şekerleme pazarında ön plana çıkan Frito Lay’e birtakım yükümlülüklerin getirildiği vurgulandı.

Bu kapsamda, rakip stant bulunmayan satış noktalarında, Frito Lay stantlarının dikey ve görünür olarak yüzde 30’luk kısmının rakip ürünler için ayrılacağı bilgisi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ayrılan bölüm seperatörle bölünecek ve bu bölümdeki her sepette okunabilir şekilde, ‘Bu bölüm rakip cips ürünleri için ayrılmıştır’ etiketi bulunacak. Herhangi bir sebeple rakip ürünlerin satış noktasında bulunmadığı veya tükendiği durumlarda rakip ürünler için ayrılan bu bölüm boş bırakılacak ve Frito Lay ürünleri ile doldurulmayacak. Satış noktalarına, rakip ürünlerin bulunurluğunu ve görünürlüğünü hedef alan herhangi bir yönlendirmede bulunulmayacak. Frito Lay, satış noktalarına en fazla bir cips standı yerleştirebilecek. Standart satın alma işlemleri haricinde, perakende satış noktalarına finansal fayda sağlanamayacak. Rakip ürünlerin de satış noktalarına girmesiyle tüketicilere sunulan seçenekler artacak. Alınan bu kararla Frito Lay’in rakiplerinin de büfe, bakkal, küçük market gibi satış noktalarına girmesi ve paketlenmiş cips pazarında tüketicilerin seçeneklerinin artırılması hedeflenmiştir.”

Related Posts

Ünlü ekonomist açıkladı: ‘Faiz neden inmeliydi?’

Ekonomist İris Cibre sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda TCMB’nin faizi yüzde 46’da sabit tutma kararını eleştirerek, ‘Mevcut politika enflasyonist sonuçlar doğuruyor’ dedi. Cibre, faiz indirilmesi halinde reel sektörün canlanacağını, aksi takdirde şirketlerde daha fazla işten çıkarma ve konkordato görüleceğini belirtti.

TOBB raporu endişe yarattı: Yeni şirket kurulumları çakıldı kapananlar tavan yaptı!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025 yılı Mayıs ayına ait kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçen yılın mayıs ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 13, kurulan kooperatif sayısı yüzde 32,5 oranında azalırken …

Alım gücünde tarihi düşüş! Asgari ücret 23 yılda ne kadar eridi?

Altın da benzin de enflasyonist ortamda eridi. Asgari ücretli, 2003’te maaşıyla 25 altın alabiliyordu, bugün sadece 9.5 alabiliyor. Siyasetin yeni tartışması alım gücü oldu.

Konutta ihtiyaçtan rekor!

Konut satışları mayıs ayında çifte rekor kırarak artmaya devam ediyor. Bu dönemde özellikle oturmak için ihtiyaçtan konut alanların piyasayı canlandırdığı ifade ediliyor. Yüksek kiralar tüketiciye krediyi makul gösterirken aynı zamanda konutta reel olarak fiyatların artmaması da alımda etkili oluyor 

KKM’de düşüş devam ediyor: Toplam mevduatın payı yüzde 2,5’i oldu

Kur korumalı mevduatın Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından çıkış geçen hafta 5 milyar 194 milyon lira azalarak 566 milyar 321 milyon liraya düştü.

Temu artık Türkiye pazarında: 1 günde teslimat dönemi başladı!

Çin merkezli TEMU, Türkiye pazarına hızlı giriş yaparak yerelleşme stratejisini güçlendiriyor. Yeni operasyon merkezi ve lokal depo sistemiyle teslimat sürelerini kısaltmayı hedefliyor. Kullanıcılar için çeşitli promosyonlar sunuluyor.