Çin’den yeni çip kararı: Intel’e ağır vergiler geliyor

Çin’in Yarı İletken Sektöründe Yeni Düzenleme

Çin’in aldığı yeni bir karar, küresel yarı iletken sektöründe önemli yankılar uyandırdı. İthal edilen çiplerin kökeninin belirlenmesine yönelik getirilen bu yeni düzenleme, Tayvan merkezli üreticileri korurken, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazı büyük yarı iletken firmalarını olumsuz etkileyecek gibi görünüyor.

DEĞİŞİKLİKLERİN DETAYLARI

Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından yapılan bu değişiklik ile birlikte, ithal edilen çiplerin menşei artık üretildiği yer olarak kabul edilecek.

Daha önce çipin tasarlandığı veya paketlendiği yer menşei belirlemede etkili olabiliyordu. Ancak yeni kural, yarı iletken üretiminin yapıldığı ülkeyi ön plana çıkarıyor.

Bu yeni düzenleme, özellikle çip üretimini Tayvanlı şirketlere dış kaynak olarak veren AMD, Nvidia ve Qualcomm gibi yarı iletken devleri için avantajlı bir durum yaratıyor.

Bu şirketlerin ürünleri, Çin’in ABD’den gelen ürünlere uyguladığı yüzde 125’lik yüksek tarifeden muaf tutulacak.

ABD’Lİ ÜRETİCİLERE ETKİLERİ

Ancak bu yeni kuralın olumsuz etkileyeceği bazı yarı iletken şirketleri de bulunuyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde üretim yapan Intel, GlobalFoundries ve Texas Instruments gibi firmalar, bu yeni düzenlemeden ciddi şekilde etkilenecek.

Çünkü bu şirketlerin ürettiği çipler, ABD menşeli olarak kabul edilecek ve dolayısıyla yüzde 125’lik ithalat tarifesine tabi olabilecek.

Çin Yarı İletken Endüstrisi Derneği (CSIA) tarafından yapılan açıklamada, yonganın işlendiği yerin, çipin nerede geliştirildiği veya paketlendiğinden bağımsız olarak ‘menşei ülke’ olarak kabul edildiği vurgulandı.

Bu kuralın hem paketlenmiş hem de paketlenmemiş yarı iletken ürünleri için geçerli olduğu belirtildi.

Related Posts

Google’dan kritik güvenlik uyarısı: 2G bağlantısını kapatın!

Google, akıllı telefon kullanıcılarını hedef alan yeni bir siber tehdit konusunda uyararak, cihazlardaki 2G bağlantısının devre dışı bırakılmasını önerdi. Şirketin bu adımı, mobil ağ güvenliğini tehdit eden ve kullanıcıları doğrudan hedef alan saldırılara karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Microsoft’un neden sualtı veri merkezleri var? İşin uzmanları anlattı

Microsoft’un sualtı veri merkezleri projesi Project Natick, teknoloji dünyasında yankı uyandıran bir deney olarak 2013 yılında başladı. Amaç, geleneksel veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir …

En çok satılan telefonlarda hangi işlemciler yer alıyor?

Kısa bir süre önce en çok satan akıllı telefonlar açıklanmıştı. Bu cihazlarda tercih edilen işlemciler nelerdi?

Tesla’nın robotaksileri yola çıktı

Sürücüsüz araç teknolojisinde çığır açan hamleleriyle bilinen Tesla, Teksas’ın hareketli şehri Austin’de robotaksi hizmetini başlattı. Sabahın erken saatlerinde Reuters muhabirleri tarafından South Congress Caddesi üzerinde sürücüsüz Tesla Model Y …

Dünya Kaykay İniş Şampiyonası Erzincan’da başladı

Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde iki gün sürecek Dünya Kaykay İniş Şampiyonası başladı. 21 ülkeden 50 sporcu yarışmanın ilk gününde saatte 120 kilometre hıza ulaştı

Çok yaygın bir doğa olayı ilk defa bu şekilde görüntülendi

Yeryüzünde yaşayan hemen herkes, gökyüzünü yaran yıldırım ışıkları ve onu takip eden gürleyen gök gürültüleriyle hayatının bir döneminde karşılaşmıştır. Ancak bu olağanüstü doğa olayı, ne kadar yaygın olsa da hâlâ birçok gizemi barındırıyor. NASA bu gizemi çözmek için yıldırımları uzaydan fotoğrafladı.