Cami enkazında cuma namazı

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinliler normal zamanlarda cuma namazını kılmak için Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’ya akın ederdi. Ancak İsrail, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da cuma namazı için Mescid-i Aksa’ya gelmek isteyen Filistinlilere yaş kısıtlaması getirdi. Kudüs’teki İslami Vakıflar İdaresi’nin bildirdiğine göre İsrail güçleri, 65 yaş altı erkek ve 50 yaş altı kadınların Harem-i Şerif’e girişine izin vermiyor. İsrail’in getirdiği yaş sınırlaması nedeniyle normalde ortalama 70 bin ila 100 bin kişinin cuma namazı kıldığı Mescid-i Aksa’da geçen hafta yalnızca 5 bin Filistinlinin cuma namazını eda edebildiği açıklanmıştı.

GENÇLERE KAPATTILAR

İşgalci İsrail güçleri, Mescid-i Aksa’nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesi çevresine ve giriş kapılarına barikatlar kurdu. Cuma namazı için Mescid-i Aksa’ya girmek isteyen Filistinlilerin bir kısmı kimlik kontrolü yapıldıktan sonra içeri alındı. Eski Şehir’de 50 senedir esnaflık yapan Haşim Taha, “Her zaman aynı ancak bu sefer Filistin halkı için çok fazla problem çıkardılar ve eğer Aksa’ya namaza gitmek isteseniz gençlere burası kapalı. Bu da yeni bir şey değil, her zaman bunu yapıyorlar” dedi.

HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ

İsrail’in hukuksuz uygulamalarından ötürü insanların artık korktuğunu belirten Taha, “Normal dönemlerde her cuma binlerce kişinin geldiği Eski Şehir’in sokakları boş kaldı. İş falan kalmadı burada, çünkü savaş var ve hiç bir yerde iş yok. Dükkanlarımızı açmamızın tek sebebi insanlara ve İsrail hükümetine hala bu topraklarda olduğumuzu göstermek” diye konuştu. “Bu toprakları terk etmeyeceğiz” diyen Taha, “Evlerimizi, iş yerlerimizi, sokaklarımızı terk etmeyeceğiz. İsrail hükümeti insanların buraya ya da Aksa’ya gelişine izin vermiyor. İnsanlar Eski Şehir’e giremedikleri için de burası boş. Eğer bir problem olmasaydı binlerce insan Mescid-i Aksa’ya gidiyor olurdu” ifadelerini kullandı.

Gaz bombası attı kanalizasyon suyu sıktı

İşgalci İsrail’in 17 Ekim Salı günü El-Ehli Baptist Hastanesi’ne gerçekleştirdiği katliam saldırısından sonraki ilk cuma namazı için yüzlerce kişi Mescid-i Aksa’ya akın etti. Yaşlılar, engelliler hatta oksijen takviyesi alanlar dahi cuma namazı için Aksa’ya geldi. Mescid-i Aksa’ya giden Aslanlı Kapı önünde atlı birlikleri ve TOMA’ları getiren, bölgeye çıkan yollara barikatlar kuran ve silahlı birimler konuşlandıran İsrail güçleri, burada kadınlar, yaşlılar ve engellilere yönelik sert müdahalede bulundu. En az 3 bölgede güvenlik taraması yapan, alımları yaş sınırlamasına tabi tutan ve kimlikleri inceleyen İsrail askerler, genç Filistinlileri Mescid-i Aksa avlusuna almadı. darp etti. Mescid-i Aksa’nın dış tarafında namaz kılmak isteyen ve ellerinde sadece seccade bulunanların üzerine ise gaz bombası atıldı. İşgal güçleri, içerisinde kanalizasyon suyu olduğu iddia edilen bir suyu da namaz kılmak isteyenlere sıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx