Birkaç adım daha atılırsa ‘kuantum’ bildiğimiz her şeyi değiştirecek

Schrödinger’in Kedisi Deneyinde Sıcaklık Sınırı Yeniden Belirlendi

Schrödinger’in kedisi, aynı anda ölü ve canlı olabilen kuantum süperpozisyon durumunu temsil eder. Fakat genellikle bu tür durumlar, eksi 273,15°C’nin biraz üzerindeki koşullarda mümkün olur.

Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nden Prof. Gerhard Kirchmair ve ekibi, deneylerini bu kez daha “sıcak” bir ortamda gerçekleştirdi ve elde ettikleri süperpozisyon durumu, yaklaşık eksi 271.35°C’de gözlemledi.

Kirchmair, deneyin amacını şöyle açıkladı: “Schrödinger’in kedisinin canlı olduğunu varsaydığı düşünce deneyini, yani sıcak bir varlığı, daha ılık koşullarda da oluşturup oluşturamayacağımızı görmek istedik.”

Deneyde, bir qubit (kuantum biti) mikrodalga rezonatörü içine yerleştirildi ve hassas ayarlamalar sonucunda qubit süperpozisyon haline getirildi. Araştırma sonuçları 4 Nisan’da Science Advances dergisinde yayımlandı.

Araştırmanın diğer yazarlarından Thomas Agrenius, bulguların olağandışılığını vurgulayarak, “Çoğu meslektaşımız bu sonuçlara önce inanmakta zorlandı çünkü sıcaklık genellikle kuantum etkilerini bozar” dedi.

Çalışma, gelecekteki kuantum bilgisayarlar için umut verici bir adım olabilir. Mevcut kuantum bilgisayarlar, qubit’lerin bilgilerini korumak için mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda tutuluyor. Bu durum yüksek maliyetlere ve teknik zorluklara neden olmaktadır.

Kirchmair, “Eğer gerekli etkileşimleri sağlayabilirsek, sıcaklığın o kadar da kritik olmayabileceğini düşünüyoruz” diyerek ilerleyen yıllarda kuantum cihazlarının daha erişilebilir hale gelebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Google’dan kritik güvenlik uyarısı: 2G bağlantısını kapatın!

Google, akıllı telefon kullanıcılarını hedef alan yeni bir siber tehdit konusunda uyararak, cihazlardaki 2G bağlantısının devre dışı bırakılmasını önerdi. Şirketin bu adımı, mobil ağ güvenliğini tehdit eden ve kullanıcıları doğrudan hedef alan saldırılara karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Microsoft’un neden sualtı veri merkezleri var? İşin uzmanları anlattı

Microsoft’un sualtı veri merkezleri projesi Project Natick, teknoloji dünyasında yankı uyandıran bir deney olarak 2013 yılında başladı. Amaç, geleneksel veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir …

En çok satılan telefonlarda hangi işlemciler yer alıyor?

Kısa bir süre önce en çok satan akıllı telefonlar açıklanmıştı. Bu cihazlarda tercih edilen işlemciler nelerdi?

Tesla’nın robotaksileri yola çıktı

Sürücüsüz araç teknolojisinde çığır açan hamleleriyle bilinen Tesla, Teksas’ın hareketli şehri Austin’de robotaksi hizmetini başlattı. Sabahın erken saatlerinde Reuters muhabirleri tarafından South Congress Caddesi üzerinde sürücüsüz Tesla Model Y …

Dünya Kaykay İniş Şampiyonası Erzincan’da başladı

Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde iki gün sürecek Dünya Kaykay İniş Şampiyonası başladı. 21 ülkeden 50 sporcu yarışmanın ilk gününde saatte 120 kilometre hıza ulaştı

Çok yaygın bir doğa olayı ilk defa bu şekilde görüntülendi

Yeryüzünde yaşayan hemen herkes, gökyüzünü yaran yıldırım ışıkları ve onu takip eden gürleyen gök gürültüleriyle hayatının bir döneminde karşılaşmıştır. Ancak bu olağanüstü doğa olayı, ne kadar yaygın olsa da hâlâ birçok gizemi barındırıyor. NASA bu gizemi çözmek için yıldırımları uzaydan fotoğrafladı.