Atatürk Üniversitesi’nde Deprem İzleme

Atatürk Üniversitesi bünyesindeki Deprem Araştırma Merkezi’nde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde konuşlandırılan 30 istasyonla depremler 7 gün 24 saat anlık takip ediliyor.

Üniversite bünyesinde Erzurum’un Palandöken ilçesindeki yerleşkede 36 yıl önce kurulan ve Üniversiteler Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Platformu üyesi de olan Deprem Araştırma Merkezi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile koordineli çalışıyor.

Erzurum’un yanı sıra Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır Erzincan, Bingöl, Muş, Van, Tunceli, Bitlis, Gümüşhane, Artvin ve Bayburt’a konuşlandırılan, hız ve ivme ölçerlerle donatılan 30 istasyondan gelen deprem verileri, burada rapor olarak hazırlanıp bilimsel çalışmalara da ışık tutuyor.

Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdem Bayrak, AA muhabirine, merkezin, 1989’da kurulan çok eski deprem merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Bölgede konuşlandırılan istasyonlarla depremlerin anlık takip edildiğini belirten Bayrak, “Merkezin amacı, bölgede meydana gelen depremlerin kaydedilmesi, lokasyonlarının çözülmesi, bunlardan elde ettiğimiz verilerle bölgenin sismotektonik yapısının ortaya konulması ve bunların gelecekte bize ışık tutmasını sağlamaktır.” dedi.

“Deprem verilerinin günlük olarak çözümünü yapıyoruz”

Bölgede yaklaşık 30’a yakın deprem istasyonu olduğunu anlatan Bayrak, “Deprem verilerini anlık olarak bilgisayarlarımıza kaydediyor ve günlük olarak çözümünü yapıyoruz. Deprem nerede ve hangi büyüklükte, ne kadar derinlikte deprem olduğunun analizlerini günlük rutin şekilde yapıyoruz.” diye konuştu.

Bayrak, kentin aktif tektonik konumda olduğunu belirterek, Palandöken, Dumlu, Hasankale, Horasan ve Aşkale fay zonlarının merkeze yakın konumlandığını, bunların fay uzunluğunun ise Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fayları kadar olmadığını dile getirdi.

Fay zonları şehre çok yakın olduğu için küçük depremin bile oldukça şiddetli hissedildiğini dile getiren Bayrak, şöyle devam etti:

“Burada almamız gereken tedbir, 2018 yılında yayınlanan yönetmelikteki tasarım ivmelerini dikkate alarak yapıların tasarlanmasını sağlamak. 2018’de yayınlanan deprem tehlike haritasında artık deprem ivmeleri doğrudan işin içine girdi ve bizler için daha olumlu sonuçlar ortaya konuldu. Yani Erzurum’da bir yapı yapıldığında alınacak deprem ivmeleri, zeminin durumuna göre bizlere yönetmelikte doğrudan kaynak sağlayacak.”

Bayrak, uzman ekiple istasyonlardan gelen veriler doğrultusunda önce depremin lokasyonunu, sonra büyüklüğünü analiz edip depremlerin hangi faylarda yoğunlaştığını rapor ettiklerini aktardı.

İstasyonlara yerleştirilen algılayıcı sismometrelerle yer hareketlerini uydu, telefon modemi ya da internet bağlantısıyla merkezde anlık takip ettiklerini belirten Bayrak, bu istasyonların elektrik bağlantısıyla ve güneş enerjisiyle çalıştığını belirtti.

“Deprem istasyonları hız ve ivme ölçerlerle hassas cihazlarla çalışıyor”

İstasyon bakımlarının teknik ekip tarafından yapıldığını ifade eden Bayrak, “Deprem istasyonları hız ve ivme ölçerlerle hassas cihazlarla çalışıyor. Hız ölçerleri şehir dışına, dağlara doğru konumlandırıyor, ivme ölçerleri ise şehir merkezinde farklı lokasyonlara yerleştiriyoruz.” dedi.

Bayrak, mesai saatleri dışında da merkeze gelen verileri uzaktan erişim programları aracılığıyla takip ettiklerini anlatarak, “Asrın felaketinin yaşandığı yılda bölgede 1757 deprem çözümü yapmışız, 2024’te ise bu sayı 1186’ya düşmüş durumda. ‘Bu depremler nerelerde yoğunlaştı, hangi faylarda daha yoğun deprem gözlendi?’ gibi analizleri bilimsel çalışmayla yayınlayacağız.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bakan Uraloğlu duyurdu: Çamlıca Kulesi’ne benzer verici kuleler 30 şehre kurulacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çamlıca ve Çanakkale’deki verici kule modellerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını açıkladı. ’30 İl Ortak Kule Altyapısı Projesi’ kapsamında, Çamlıca Kulesi’ne benzer televizyon ve radyo verici kulelerinin 30 büyükşehirde inşa edileceği belirtildi.

Medvedev’den NATO Genel Sekreteri’ne olay yaratan gönderme

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin New York Times’a verdiği dikkat çekici röportaja sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Medvedev, 5 Temmuz 2025 Cuma günü X platformunda yaptığı paylaşımda …

Çinekop, istavrit ya da palamut değil! Sağlığa en faydalı 3 balık bakın neymiş

Tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz balıklardan hangisinin daha sağlıklı olduğunu biliyor musunuz? Birçok kişi lezzetlerine göre tercihlerde bulunsa da, balıkların sağlık seviyesi ve besin değeri farklılık gösterebiliyor. İşte Marmara Denizi ve Karadeniz’de bulunan ve balık pazarlarında satışa sunulan türler arasında en sağlıklıları…

Motor tutkunundan acı haber: Tatile çıktı canından oldu

2025 Haziran’ının serin bir Cuma günü, İtalya’nın büyüleyici adası Sicilya, Belçikalı motorsiklet tutkunu Frederic Heyden için son durak oldu. Arkadaşlarıyla keyifli bir tatil geçirmek üzere Montedoro köyünde bulunan Heyden, çıkış yaptığı motorsiklet …

AKP’den Özgür Özel’e tepki: Sözleri meşru demokratik alanı tehdit ediyor; CHP’nin kurultay mantığıyla, demokrasi aynı şey değil!

AKP’den Özgür Özel’e tepki: Sözleri meşru demokratik alanı tehdit ediyor; CHP’nin kurultay mantığıyla, demokrasi aynı şey değil!

Trump Gazze’de ateşkes için tarih verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD lideri, Gazze’de önümüzdeki hafta ateşkes ve rehine anlaşması yapılabileceğini söyledi. Bir muhabirin, Hamas’ın ABD’nin son ateşkes teklifine olumlu yaklaşması …