Sağlık Bakanlığı’ndan Sağlıklı Hayat Akademisi Projesi

Sağlıklı Hayat Akademisi Projesi Sağlık Bakanlığı Tarafından Başlatıldı

Sağlık Bakanlığı, sağlıklı yaşam kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla 81 ildeki Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) Sağlıklı Hayat Akademisi (SAHA) projesini hayata geçirdi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun himayelerinde başlatılan proje, Kartalkaya’daki otel yangınında hayatını kaybeden intörn doktor Yiğit Gençbay’ın adını taşıyan bir merkezde ilk eğitimini gerçekleştirdi. Eğitim programına 18 kişi katıldı ve Dr. Merve Tecirli, bu eğitimlerin sağlık okuryazarlığını artırmayı, toplumda sağlık farkındalığı ve sağlıklı yaşam kültürünü geliştirmeyi hedeflediğini belirtti.

Sağlıklı Türkiye Yüzyılı Programı Kapsamında Eğitimler Başladı

Proje, ‘Koruyan Sağlık’ modeli çerçevesinde oluşturulan eğitim programıyla her yaştan bireyin sağlık okuryazarlığını artırmayı ve sağlıklı yaşamı desteklemeyi amaçlıyor. SAHA’nın ilk dersini Bakan Kemal Memişoğlu, çevrim içi olarak Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi’nden verdi. Bu ders, 81 ilde bulunan 543 kurum ve merkezdeki 567 sınıfta yaklaşık 7 bin kişi tarafından izlendi.

Toplum Sağlığı Eğitimleri Artık Daha Erişilebilir

Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi sorumlu doktoru Dr. Merve Tecirli, programın Türkiye genelinde yaygınlaştığını ve toplum sağlığı eğitimlerinin herkesin erişimine daha açık hale geldiğini belirtti. Eğitimlerin her birinin 20 kişilik gruplar halinde ve 13 oturum şeklinde düzenlendiğini vurgulayan Tecirli, sağlıklı yaşam için en önemli konuların ele alındığını ifade etti.

Sağlıklı Hayat İçin Eğitimler Devam Ediyor

Programa katılanlardan Avukat Elif Ece Gündüz, eğitimlerin birinci basamağın önemini ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sunulan hizmetlerin ücretsiz olduğunu anlatarak, beslenme danışmanlığı, kanser taramaları ve obeziteyle mücadele gibi konularda aldıkları eğitimlerin kendileri için çok faydalı olduğunu belirtti. Gündüz, vatandaşların sağlıklı yaşam hizmetlerinden nasıl faydalanabileceğini bu eğitimlerle öğrenmenin önemli olduğunu vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.