Aort Anevrizması Hayati Tehdit Ediyor!

Aort Anevrizması Hayati Tehdit Ediyor! Uzmanlar Uyarıyor

Aort anevrizması, ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir hastalıktır. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, özellikle damar sertliği, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve şeker hastalığı riski taşıyan bireylerin düzenli kontrollerini yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in aort damarında meydana gelen yırtılma vakası, aort anevrizmasının önemini bir kez daha gündeme getirdi.

Kalp damar hastalıklarının en tehlikeli türlerinden biri olan aort anevrizması genellikle belirti vermeden ilerler. Ancak, damar duvarında meydana gelen genişleme ani yırtılma ve patlama riskiyle hayatı tehdit edebilir.

Prof. Dr. Kılıçaslan, erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirterek, yaşam tarzı değişikliklerinin ve düzenli takibin hastalığın kontrol altına alınmasında kritik bir rol oynadığını söyledi.

Aort Anevrizması Tanısı ve Tedavisi

Aort anevrizması genellikle belirti vermeyebilir, bu nedenle teşhis için ekokardiyografi, MR ve BT anjiyo gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır. Kılıçaslan, teşhisi takiben hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tedavi seçenekleri arasında kasıktan girilerek stent takılması veya cerrahi müdahale yer alır. Ancak erken teşhis ve düzenli takip, anevrizma ilerlemesinin önlenmesinde kritik bir role sahiptir.

Özellikle damar sertliği, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı ve ileri yaş gibi risk faktörlerine sahip bireylerin düzenli kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Erken teşhis, yaşam kalitesinin korunmasında önemli bir adımdır.

Kaynak: AA / Enes Ege – Ekonomi

Related Posts

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.