Cenevre’de Kıbrıs Görüşmeleri Başlıyor

BM Genel Sekreteri Guterres’in Çağrısıyla Cenevre’de Kıbrıs Görüşmeleri Gerçekleşecek

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çağrısı üzerine Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk liderleri ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere 17- 18 Mart tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde gayri resmi görüşmelerde bulunacaklar.

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla gerçekleştirilecek toplantıda, Türk tarafı eski müzakere süreçlerinin devamı ya da yeni bir sürecin başlangıcı olarak nitelenmeyeceğini belirtirken, Rum tarafı ise BM parametreleri çerçevesinde yeni bir müzakere sürecine destek verdiğini ifade ediyor. Ancak taraflar arasındaki derin görüş farklılıkları nedeniyle ilerleme sağlamanın zor olabileceği ifade ediliyor.

17 Mart akşamı başlayacak olan toplantıya Kıbrıs’ın liderleri yanı sıra Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’den üst düzey yetkililer katılacak. Toplantılar, BM Genel Sekreteri Guterres’in liderliğinde gerçekleşecek olup, sonuçların 18 Mart’ta çıkması bekleniyor. Tarafların yanı sıra Guterres’in ikili görüşmeler gerçekleştirmesi ve genişletilmiş toplantı formatında da bulunması bekleniyor.

Cenevre toplantısı öncesinde son olarak 2017’de Crans Montana’da yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedilememişti. Bu kapsamda, Kıbrıs Türk lideri Tatar’ın, federasyon temelli bir çözümün müzakere edilmeyeceğini açıklamasının ardından, BM Genel Sekreteri Guterres’in yeni bir müzakere zemininin olmadığı yönünde rapor sunulmuştu.

‘İki Ayrı Devlet Gerçeği Kabul Edilmeli’

Cenevre’deki görüşmelerde Kıbrıs meselesine ilişkin gelecek döneme yönelik görüş alışverişi yapılması beklenirken, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, iki ayrı devlet ve halk gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini savunuyor. Bu doğrultuda, resmi müzakerelerin başlaması için Kıbrıs Türkleri’nin egemenlik haklarının uluslararası toplumca tanınması gerektiği vurgulanıyor.

Cenevre toplantılarına ilişkin beklentiler ve tarafların tutumlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kıbrıs liderleri, farklı görüşlere sahip olsa da yapıcı bir şekilde toplantıya yaklaşacaklarını belirtiyor. Ancak, taraflar arasındaki temel anlaşmazlıklar nedeniyle, müzakerelerde ilerleme sağlanmasının zor olabileceği öngörülüyor.

Kıbrıs Rum Tarafı 2017 Sürecinin Devamını İstiyor

Rum liderler, Crans Montana toplantılarının kaldığı yerden devam etmesini istiyor ve federasyon temelli müzakerelerin dışında bir seçeneği kabul etmeyeceklerini belirtiyor. Kıbrıs’ın tek egemen ve uluslararası temsiliyeti bulunan bir devlet olarak yaşaması gerektiğini savunuyorlar.

Crans Montana görüşmelerinde taraflar arasında üzerinde anlaşmaya varılamayan noktalar arasında garantörlük konusu yer alıyordu. Türk tarafı, adadaki askeri varlığın sürmesi gerektiğini savunurken, Rum tarafı ise Türk askerlerinin adadan çekilmesini talep ediyordu.

Sonuç olarak, Cenevre’deki toplantılar Kıbrıs sorununun çözümü adına kritik bir süreci temsil ediyor ve taraflar arasındaki farklılıkların aşılarak ortak bir anlaşmaya varılması bekleniyor.

Related Posts

İsviçreli Nemo’dan Eurovision tepkisi: O ülkenin katılmasını istemedi

İsveç’in Malmö kentinde geçen yıl düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan İsviçre’nin temsilcisi Nemo, İsrail’in bu yılki organizasyona katılmasına karşı olduğunu ve dışlanması çağrısını desteklediğini söyledi. Daha önce Eurovision Şarkı Yarışması’na katılan 70’i aşkın şarkıcı, müzisyen ve söz yazarı, İsrail’in organizasyondan çıkarılmasını talep etti.

Rusya ve Etiyopya’dan kritik iş birliği

Etiyopya Cumhurbaşkanı Taye Atske Selassie, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 80. Zafer Günü kutlamaları kapsamında Rusya Devlet Başkanı’nın Ulaştırma Alanında Uluslararası İşbirliği Danışmanı Igor Levitin ile bir araya geldi. Görüşme, iki …

KONDA’nın anketi Erdoğan’ın canını sıkacak!

KONDA Araştırma’nın 12-13 Nisan tarihlerinde yaptığı ankette Türk halkının yüzde 67’si “Seçimi Erdoğan’ın kazanması Türkiye için kötü olur” yanıtını verirken Erdoğan ve İmamoğlu’nun yarışacağı bir seçim senaryosunda İmamoğlu yüzde 43 oy alırken, Erdoğan yüzde 33’te kalıyor.

İran ve ABD, nükleer görüşmelerde sona geliyor: Orta Doğu’da yeni bir savaş yakın mı?

İran ve ABD, nükleer krizle ilgili dördüncü tur görüşmelere Maskat’ta başlıyor. Trump’ın askeri müdahale tehdidiyle gölgelenen müzakerelerde, taraflar hâlâ kırmızı çizgilerinden vazgeçmiş değil. Eğer sonuç alınamazsa, Orta Doğu yeni bir çatışma eşiğine gelebilir.

PKK’nin beklenen açıklaması için ‘saat’ iddiası: Canlı yayında Anneler Günü’nü işaret etti!

Terör örgütü PKK’nin, “fesih kongresini” topladığını duyurmasının ardından, gözler Kandil’den gelecek “fesih ve silah bırakma” açıklamasına çevrildi. Gazeteci Çetiner Çetin, PKK’nin o açıklaması için canlı yayında saat verdi.

Devlet Bahçeli’den anneler günü mesajı: Kahraman şehitlerimizin emaneti olan annelerimizi hürmetle selamlıyorum

Devlet Bahçeli’den anneler günü mesajı: Kahraman şehitlerimizin emaneti olan annelerimizi hürmetle selamlıyorum