Adıyaman el birliği ile ayağa kalkıyor

UĞUR YILDIRIM Adıyaman – 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Adıyaman’da 8 bin 387 kişi yaşamını yitirdi. Kentte 30 binden fazla bina kullanılamaz hale gelirken, 118 bin kişi ise önce çadırlarda daha sonra ise konteynerlerde yaşamaya mahkum oldu. Büyük depremler şehir merkezinde Sümer Meydanı, Atatürk Bulvarı, Saat Kulesi ve Hastane Caddesi’nde ev ve iş yerlerini enkaza çevirdi. Birçok tarihi yapı ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Büyük felakette kentteki bina stoğunun üçte birinin yok olduğunu söyleyen Adıyaman Valisi Osman Varol, kentin yeniden ayağa kalkması için 1 yıl içinde neler yapıldığını depremin yıldönümüne günler kala Milliyet’e anlattı.

Deprem sonrası yıkımın yaşandığı alanlarda hayatın bir an önce normale dönmesi konusunda büyük özveriyle çalıştıklarını ifade eden Vali Varol, şunları söyledi: “Adıyaman depremden en çok etkilenen şehirlerin başında geliyor. 8 bin 387 vatandaşımızı kaybettik, birçok vatandaşımız yaralandı. Gerçekten çok büyük bir dram ve afetti. Devletin tüm imkanlarını bu bölgelere seferber etti. Ülkemizin dört bir yanında vatandaşlarımızın gönül birliği yaparak inanılmaz bir dayanışma gösterdi. Uluslararası anlamda dost ve kardeş ülkelerin katkılarıyla çok yoğun bir çalışma başlatıldı. İlk etapta kurulan çadır kentlerin ardından hemen konteyner kentler yapıldı. Yaz ortasında şehir merkezinde 25 binin üzerinde, kırsal bölgelerde 13 binin üzerinde vatandaşımızı konteyner ve prefabrik ünitelere yerleştirdik. Adıyman’da bugün 118 bin vatandaşımızın konteyner ve prefabriklerde yaşamına devam ediyor. Burada vatandaşlarımıza her türlü imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetleri buralarda vatandaşlarımıza sunmaya çalışıyoruz. Okullarımız, psikososyal destek merkezlerimiz, kadınlarımı için beceri kurslarımı, kütüphanelerimiz var. Alış veriş alanları var.”

Konutların teslimi başlıyor

Adıyaman’da hayatın normale dönmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Vali Varol, şöyle devam etti: “Depremde zarar gören enkazları kaldırmaya devam ediyoruz. Adıyaman’da enkaz kaldırma çalışmalarında yüzde 95’lik bir ilerleme sağladık. Kalıcı konutların inşasına devam ediyoruz. Adıyaman merkezde ve kırsal bölgelerde 50 bine yakın konutun inşa ediyoruz. Çok yakın zamanda kura çekimi ile vatandaşlarımıza evlerini teslim etmeye başlayacağız. Şehrimizde hayat da yavaş yavaş normale dönüyor. Zarar gören esnafımız için çarşılar yaptık. Depremde evsiz kalan vatandaşlarımızın işsiz kalmamsı içn çalıştık. Deprem öncesinde 169 bin öğrencimiz vardı, şu an 161 bin öğrenci ile eğitim-öğretim devam ediyor.

‘Turist sayısı 70 bini geçti’

Şehrimizde aynı zamanda büyük bir kültürel değerlere sahip yapılar var. Yaraların hızla sarılması ile birlikte yılın ikinci yarısından itibaren başta Nemrut Dağı olmak üzere ilimize gelen turist sayısı 70 bini geçti. Özelikle deprem zamanında gösterilen ve halen devam eden dayanışma ruhu, vatandaşlarımızın memleketlerine yurtlarına ata topraklarına sahip çıkması ve devletimizin de bu gayreti sürdürmesi ile birlikte Çok yakın zamanda el birliği ile ayağa kalkacağımıza inanıyorum.”

Saat her daim 04.17

Adıyaman’da yaklaşık 45 yıl önce inşa edilen ve üzerinde Kahta ilçesindeki tarihi Karakuş Tümülüsü’nün simgesi olan kuşun yer aldığı saat kulesindeki saatler, 6 Şubat günü saat 04.17’de durdu. Kent yönetimi felaketin unutulmaması için saate dokunmama kararı almıştı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir